fbpx
06-53737071info@magnacare.nlHaagwinde 11, Puttershoek
MagnaCare Therapieën

Allround magneetveldtherapie systemen en de Hoofpad

Gezond paard
Ook een gezond paard kan blessures krijgen

Blessures aan de benen en de rug?

Hoefkatrolontsteking, hoefbevangenheid, peesproblemen, gebroken botten, artrose, spierbevangenheid, en zo kunnen we nog wel even verder gaan. Iedereen die paarden heeft, weet dat ze talloze (langdurige) lichamelijke problemen kunnen hebben. 

Blessures genezen

We willen graag dat ze snel herstellen, zodat we weer kunnen rijden, dat we ze weer kunnen uitbrengen op wedstrijden of dat we weer lekker een buitenrit kunnen maken.

Er zijn legio oorzaken voor het ontstaan van blessures. Zoals trauma door een ongeval, gek doen, overbelasting, ouderdom, etc. Het is vanzelfsprekend dat de diagnose en de eerste behandeling door een dierenarts wordt gedaan, maar in het herstelproces kunnen we zelf ook een hoop doen.

Magneetveldtherapie is een hele mooie aanvulling in het herstelproces.

In de beginfase worden pijn en ontstekingen geremd door middel van een lage frequentie. In een later stadium kunnen we, door het verhogen van de frequentie de doorbloeding en de stofwisseling verbeteren. Dit helpt het lichaam sneller te genezen.

De Centurion 4PH en 9PH zijn veelzijdige machines, werkend op elektriciteit, en zijn daarmee nog krachtiger dan de machines op een accu.
Door 2 of 4 pijpkousen (spats) die zowel om het been als ook op de rug kunnen worden gebruikt en door de extra hoofpad, kan je de behandeling nauwkeurig concentreren, op de plaats waar nodig. 

Centurion 4PH

Deze wordt geleverd met 4 pijpkousen, een deken voor het lichaam, 2 verdeelkastjes en een draagtas.

De 4PH is de meest complete machine. De spats kunnen om het been gedaan worden of worden in de zakken van de deken geplaatst. Ook kunnen bijvoorbeeld twee spats aan elkaar gebruikt worden voor behandeling van de hals. De deken is gemaakt van stevig katoen en bevat zakken waarin de spats op de gewenste positie geplaatst kunnen worden.

De frequentie kan in 10 stappen tussen de 1 en 50 Hz. worden ingesteld. De intensiteit  heeft 9 stappen tussen de 5 en 100 Gz.
De tijd kan gevarieerd worden tussen de 1 en 99 minuten. Met deze machine kan nog meer als met de andere machines, de behandeling precies worden afgestemd op de individuele situatie.

4PH pulserend magneetveld therapie
4PH pulserend magneetveld therapie voor behandeling van blessures of ter ondersteuning van het sportpaard
9PH pulserend magneetveld therapie
9PH pulserend magneetveld therapie voor behandeling van blessures of ter ondersteuning van het sportpaard

Centurion 9PH

Dit is de meest handzame machine op stroom. De 9PH heeft de voordelen van het krachtige veld van een machine op stroom, maar is toch van een handzaam formaat en licht in gewicht, zodat hij overal mee naar toe genomen kan worden.

De 9PH wordt geleverd met twee pijpkousen, een verdeelkastje, draagtas en een Mini Generator.

De frequentie van de 9PH heeft 3 standen:

 • 2 Hz voor het acute stadium van de blessure om pijn en ontstekingen te laten verminderen
 • 15 Hz om de stofwisseling op celniveau te stimuleren
 • 30 Hz om de doorbloeding te verbeteren

De intensiteit kan eveneens in 3 stappen worden ingesteld

Hoofpad

De hoofpad is bedoeld voor de behandeling van hoef- en ondervoet problemen. Zoals hoefbevangenheid, hoefkatrolontsteking, (hoefbeen)fracturen en de overige hoefproblemen. Het paard staat hierbij met zijn voeten op de hoofpad. 

Doordat het paard met zijn voeten op de hoofpad staat, is het effect nog groter, dan met de spats,

Hoofpad pulserend magneetveld therapie
Hoofpad pulserend magneetveld therapie voor behandeling van problemen in de hoef en ondervoet van het paard

Zelf uitproberen?

Nieuwsgierig geworden naar de invloed van pulserend magneetveldtherapie op jouw paard? Begin dan vandaag nog met de huur en ervaar het zelf. Kopen kan natuurlijk ook. We verrekenen altijd de eerste drie maanden huur met de verkoopprijs. Op deze manier kan je zonder extra kosten en zonder dat je gelijk een grote beslissing moet nemen, zelf ervaren hoe magneetveldtherapie bevalt.

Zelf uitproberen ?

Begin vandaag nog met de huur van de 4PH, 9PH of hoofpad

Gebruik van de 4PH in de kliniek

FPC de Hofstede heeft enige tijd de 4PH gebruikt om te onderzoeken wat de mogelijkheden waren magneetveld therapie in te zetten als één van de behandelingsmethoden:

Facilitair paardencentrum de Hofstede is een bedrijf gevestigd in Leusden, volledig gericht op de revalidatie van paarden. Dagelijks zijn hier twee erkende paardendierenartsen en een aantal paraveterinairen aanwezig voor de zorg van de patienten. De hoofdspil van het bedrijf is de equine aquatrainer. Dit is een lopende band in het water. Het type aquatrainer dat op het bedrijf gebruikt wordt kan de snelheid traploos regelen, waarbij de waterhoogte tot halverwege de buik van het paard gevuld kan worden. Het is een zeer doeltreffende manier om bewegingen te creëren die ervoor zorgen dat paarden met rugproblemen weer functioneel kunnen worden. Tevens is het ideaal om paarden met peesblessures onbelast toch door te kunnen trainen. Naast paarden met pees-en rugproblemen staan er op het bedrijf ook patiënten met koliek, wonden, of voor conditie/sportbegeleiding. Omdat wij streven naar de meest optimale zorg zijn we dan ook heel erg blij met de 4PH. Het is een breed inzetbare machine, die wij kunnen gebruiken voor paarden met pijnlijke rugspieren, maar ook voor de orthopedische problemen

[Gebruik van de $PH en de hoofpad op een revalidatiecentrum 

 

Kootplaat (lig. Annulare) beschadigingen

Inmiddels hebben wij diverse patienten behandeld met een beschadiging aan de kootplaat. De complete behandeling bestond uit het koelen van het kogelgebied met tegendruk, twee maal daags een uur laag pulserend magneetveld therapie en een gedoseerd rust of stapregime, afhankelijk van de ernst.

Bij enkele patienten was de laesie chronisch, en wilde deze zowel klinisch (qua kreupelheid) als op het beeld van de echo moeilijk genezen. Nu wij de 4PH gebruiken is het opvallend dat het herstel voorspoedig en sneller lijkt te gaan. Daarnaast lijkt het er op dat de pijnlijkheid van het gebied vermindert, waardoor wij minder pijnstillers hoeven te doseren. De meeste patiënten zijn op echo genezen verklaard en zijn inmiddels thuis weer gezond aan het werk.

Bot beschadigingen

De 4PH is ingezet bij verschillende botproblemen. Eén daarvan was een beschadiging aan de voorzijde van het kootbeen. Een vervelende plaats, aangezien een ruwe botbeschadiging irritatie kan geven aan de pees, die hier aan de voorzijde overheen loopt. Bij binnenkomst op de kliniek was het paard duidelijk kreupel. Op röntgenfoto was een lichte oplossing van de oppervlakte van het bot te zien, samen met nieuwe botvorming eromheen. Deze nieuwe botvorming heeft een ruw oppervlak als het acuut is. Uiteindelijk worden deze nieuwvormingen vaak wat meer afgerond.

We hebben besloten dit paard te behandelen met de 4PH, samen met een gedoseerd stapregime. Tevens is deze patiënt gevolgd door middel van röntgen. Na nog geen twee weken behandelen was er een duidelijke verbetering te zien. De kreupelheid was verdwenen. De zone van botoplossing was verdwenen, en de nieuwvorming was qua omvang iets afgenomen en zeer duidelijk gladder en meer afgerond. 

Vervolgens is het paard naar huis gegaan, na de aanbeveling nog even door te gaan met de magneetveld therapie. 

Naast dit specifieke probleem gebruiken we de 4Hp ook bij paarden met artritis, of fracturen. Wij zullen het gebruik van magneetveldtherapie zeker niet uitroepen tot een soort wondermiddel, maar na de resultaten die we tot nu toe geboekt hebben, vinden we het zeker een goede aanvulling op ons huidige behandelprotocol

Hoefbevangenheid

Voor hoefbevangen paarden hebben wij als dierenarts een uitgedacht protocol. Ten eerste zorgen we ervoor dat de mogelijke oorzaken van het ontstaan zoveel mogelijk aangepakt worden. Hierbij kan men denken aan het aanpassen van het rantsoen, behandelen van andere onderliggende aandoeningen, of wegvangen van vrijgekomen gifstoffen die bij bepaalde ontstekingen vrij kunnen komen. Daarnaast is het zorg zo snel mogelijk de pijn te doen afnemen. Dit doen we met behulp van een zeer deskundige orthopedische hoefsmid, het geven van medicijnen en het afvoeren van de warmte door de hoef zoveel mogelijk te koelen. Voor dit laatste maken we gebruik van een speciaal apparaat met ijs. Als het paard een klein stukje kan lopen kunnen we ook gebruik maken van onze aquatrainer. Hierin kan het paard een tijd lang met zijn voeten in heel koud water stilstaan om te koelen. Naast al deze behandelingen maken we nu ook gebruik van de hoofpad van magnacare. We hebben een patiënt gevolgd tijdens de behandelingen door een thermografie te maken. Een thermografie is een soort warmteplaatje, die heel nauwkeurig warmte van een bepaald voorwerp of dier kan meten. Bij de beoordeling ervan kijken we vooral naar de symmetrie van de plaatjes ( het verschil tussen bijv. twee voorbenen), de plaats waar de hetere gebieden zichtbaar zijn (en welke anatomische structuren hier bij horen) en de relatie met het probleem. Bij de hoefbevangen patiënt was duidelijk een hele grote hotspot te zien aan de voorzijde van de kroonrand en een groot gedeelte van de hoef. Het verschil was een aantal graden. Tijdens de behandeling zie je duidelijk de magnetische spiralen van de hoofpad “oplichten”. Ook zag je band van warmte in de hoef langzaam kleiner worden, en het verschil in graden met de andere hoef werd kleiner. Het meest opvallend was dat het paard elke dag beter naar stal liep na de behandeling dan op weg naar de behandeling!. Ook zijn we de eerste 3 keer een tijdje bezig geweest om het paard goed op de plaat te laten staan. Na 3 keer deed het paard het vanzelf. Aan de hand van één patiënt is het uiteraard moeilijk te zeggen hoe goed de hoofpad werkt bij bevangen paarden. Aangezien het resultaat bij 1 dier positief was, willen we dit graag op meer paarden uitproberen.

warmtebeeld voor pemf
warmtebeeld van hoefbevangen paard voor pemf behandeling
warmtebeeld van hoefbevangen paard voor pemf behandeling
warmtebeeld van hoefbevangen paard na pemf behandeling

Ervaringen van gebruikers van de Hoofpad

Prijzen

9PH met of Hoofpad of Spats huren

voor een kort probleem of om uit te proberen
275 per maand
 • inclusief BTW
 • voor een kortdurend letsel
 • om eerst uit te proberen
 • de eerste 3 maanden huur worden verrekend met de aanschaf
 • met spats voor beenproblemen
 • of met de hoofpad voor voettproblemen
start vandaag

4PH huren

voor een kort probleem of om uit te proberen
395 per maand
 • inclusief BTW
 • voor een kortdurend letsel
 • om eerst uit te proberen
 • de eerste 3 maanden huur worden verrekend met de aanschaf
 • met 4 spats
start vandaag

9PH met Hoofpad en Spats hureb

voor een kort probleem of om uit te proberen
325 per maand
 • inclusief BTW
 • voor een kortdurend letsel
 • om eerst uit te proberen
 • de eerste 3 maanden huur worden verrekend met de aanschaf
 • met spats voor beenproblemen
 • en met de hoofpad voor voetproblemen
start vandaag

4PH met hoofpad huren

voor een kort probleem of om uit te proberen
450 per maand
 • inclusief BTW
 • voor een kortdurend letsel
 • om eerst uit te proberen
 • de eerste 3 maanden huur worden verrekend met de aanschaf
 • met 4 spats en hoofpad
start vandaag

Leer hier hoe je 4PH te gebruiken

Video afspelen