fbpx
06-53737071info@magnacare.nlHaagwinde 11, Puttershoek
MagnaCare Therapieën

Pulserend Magneetveldtherapie

Video afspelen


Blessures?

Word jij ook zo moedeloos van de peesblessure van je paard? Eindeloos stappen en koelen met het mogelijke vooruitzicht dat dit nog maanden gaat duren en de onzekerheid of het wel helemaal zal herstellen? Of heb je een paard in de (top)sport, dat voor de training, maar zeker voor de wedstrijd veel spanning heeft, waardoor het rijden minder goed gaat als eigenlijk zou kunnen?

Zou je niet opgelucht zijn als je paard weer 100% gezond wordt verklaard? Gelukkig als je iedere dag super kan rijden en enthousiast als je weer gaat starten? 

Op het moment dat een mens of dier een blessures heeft, is er een verstoring op celniveau.
Bij een acute blessure vindt er een ontstekingsreactie plaats en bij meer chronische blessures is de doorbloeding verminderd.

Pulserend Magneetveldtherapie, of vaak kort magneetveldtherapie genoemd, kan maanden van gedwongen rust en onzekerheid over het resultaat veranderen. Pulserend magneetveld therapie is een vorm van fysiotherapie die je heel eenvoudig zelf kan toepassen. De magneetveldtherapie dringt diep door in het weefsel en heeft daar een invloed op de doorbloeding en de stofwisseling in de cellen, waardoor het weefsel sneller en beter herstelt.

Dierenartsen en fysiotherapeuten passen vaak magneetveldtherapie toe in hun praktijk. Maar ook ruiters en eigenaren  kunnen zelf veel met deze vorm van therapie doen. Al of niet in overleg met dierenarts of fysiotherapeut.

Magneetveldtherapie kan worden toegepast met behulp van ‘gewone’, niet bewegende magneten die aangebracht zijn in dekens of bandages. De inwerking hiervan is echter maar heel beperkt.

 

magneetveld in een spoel
het principe van pulserend magneetveld therapie voor de behandeling van diverse problemen

Veel intensiever en daardoor effectiever is de therapie in vorm van pulserende magneetvelden.

Pulserende magneetveldtherapie maakt gebruikt van spoelen waardoor een elektrische stroom loopt. Dit veroorzaakt een magnetisch veld. Door deze stroom nu met een bepaalde frequentie aan en uit te laten gaan, krijgen we ook een magneetveld dat telkens aan en uit gaat, ofwel pulseert.

 

De frequentie van de pulsen is bepalend voor het effect van de therapie.

We kunnen met een lage frequentie pijn en ontstekingen remmen en door het verhogen van de frequentie kunnen we in een later stadium de doorbloeding en de stofwisseling verbeteren. Dit helpt het lichaam sneller te genezen.

Magneetveldtherapie kan daarom bij een groot aantal problemen gebruikt worden, o.a.:

  • Botbeschadigingen en breuken
  • Open wonden en circulatieproblemen
  • Pijnlijke en stijve spieren
  • Peesproblemen en andere zachte weefselproblemen
  • Acute ontstekingen
  • Chronische pijn

Ook als (top)sporter kan je magneetveldtherapie gebruiken om je paard in optimale vorm te houden. Na een zware training of wedstrijd behandel je je paard om te helpen bij het afvoeren van de afvalstoffen. Hierdoor herstelt je paard sneller en heeft hij minder last stijfheid de volgende dag.

Onderstaande warmtebeelden zijn gemaakt van een paard met kissing spines en verkramte lendenspieren. Het paard werd gedurende 40 minuten behandeld op de laagste frequentie (2 Hz). Goed is te zien dat ondanks het feit dat het paard gedurende die tijd met een deken heeft opgestaan de warmte uit de ‘hotspots’ duidelijk verminderd 

kissing spines voor behandeling met pulserend magneetveld therapie
paard met kissing spines voor de behandeling met pulserend magneetveld therapie
kissing spines na behandeling met pulserend magneetveld therapie
paardenrug met kissing spines na de behandeling met pulserend magneetveld therapie

Wil jij meer weten over magneetveldtherapie?

Download dan hier ons e-book:

Zelf uitproberen ?

Begin vandaag nog met de huur

Ik gebruik pulserend magneetveldtherapie met regelmaat in de praktijk. En dan leg ik meteen de nadruk op de pulserende magneetveld therapie, want ik weet dat er bijvoorbeeld ook dekens zijn met vaste magneten, maar daar zie ik helemaal geen heil in. Ik gebruik de therapie met name bij aanhechtingsproblemen van de pezen. Ik heb het idee dat het pijnstillend werkt en de genezing bevordert. Maar ook in andere gevallen zoals een hoefbeenfractuur heb ik het gebruikt. Het werkt heel praktisch en de eigenaar kan het zelf ook doen. Daarbij behandel ik veel sportpaarden die je niet zomaar alles mag geven. Dit kan een mooie ondersteuning zijn in de sport om kleine pijntjes te verhelpen. In de revalidatie komen met regelmaat allerlei apparaten voorbij die goed zouden werken. Veel daarvan verdwijnen ook weer snel. Deze therapie gebruik ik echter al meer dan tien jaar en ik blijf er steeds bij terug komen. Dat zegt genoeg.

Leendert-Jan Hofland
Leendert-Jan Hofland
DAP Bodegraven

Meer achtergrond informatie over pulserend magneetveldtherapie

Video afspelen
Video afspelen
Video afspelen
Video afspelen

Lees ook onze blogartikelen over pulserend magneetveldtherapie

pemf kan helpen bij herstel van kraakbeen

Kraakbeen herstel

Kraakbeenherstel in heup en knie Wat is kraakbeen? Waar botten samenkomen, zijn ze bedekt met een flexibel, glad, wit weefsel om de gewrichten te helpen vormen. Dit bindweefsel wordt gewrichtskraakbeen genoemd. Door het gladde kraakbeen in de gewrichten kunnen de botten zonder wrijving over elkaar glijden, waardoor ze gemakkelijker bewegen. Er zijn drie soorten kraakbeen,

Lees verder »
artrose is heel goed te behandelen met pemf therapie

Artrose en pulserend magneetveld therapie

Wij krijgen veel vragen over de behandeling van artrose bij paarden en honden, maar ook steeds meer mensen willen weten of zij voor zichzelf pulserend magneetveld therapie kunnen toepassen omdat ze last hebben van artrose. Bij artrose verslechtert de kwaliteit van het gewrichtskraakbeen. Soms verdwijnt het kraakbeen zelfs helemaal. Daarnaast wordt de kwaliteit van de

Lees verder »
paard op hoofpad voor behandeling van hoefbevangenheid

Pulserend magneetveld therapie als ondersteuning bij hoefbevangenheid

Hoefbevangenheid (laminitis) is een ontsteking tussen de hoefwand en het hoefbeen en ontstaat meestal door een stofwisselingsstoornis. De ontsteking en het daardoor ontstane vocht verhogen de druk in de voet, wat enorme pijn veroorzaakt. Door de ontsteking kunnen de lamellen in de hoef loslaten, waardoor het hoefbeen in de hoef kan kantelen. Hoefbevangenheid kent een

Lees verder »