fbpx
06-53737071info@magnacare.nlHaagwinde 11, Puttershoek
MagnaCare Therapieën

Pulserend Magneetveldtherapie

pijn en ontsteking kunnen met magneetveld therapie behandeld worden

Blessures?

Word jij ook zo moedeloos van de peesblessure van je paard? Eindeloos stappen en koelen met het mogelijke vooruitzicht dat dit nog maanden gaat duren en de onzekerheid of het wel helemaal zal herstellen? Of heb je een paard in de (top)sport, dat voor de training, maar zeker voor de wedstrijd veel spanning heeft, waardoor het rijden minder goed gaat als eigenlijk zou kunnen?

Zou je niet opgelucht zijn als je paard weer 100% gezond wordt verklaard? Gelukkig als je iedere dag super kan rijden en enthousiast als je weer gaat starten? 

Op het moment dat een mens of dier een blessures heeft, is er een verstoring op celniveau.
Bij een acute blessure vindt er een ontstekingsreactie plaats en bij meer chronische blessures is de doorbloeding verminderd.

Pulserend Magneetveldtherapie, of vaak kort magneetveldtherapie genoemd, kan maanden van gedwongen rust en onzekerheid over het resultaat veranderen. Pulserend magneetveld therapie is een vorm van fysiotherapie die je heel eenvoudig zelf kan toepassen. De magneetveldtherapie dringt diep door in het weefsel en heeft daar een invloed op de doorbloeding en de stofwisseling in de cellen, waardoor het weefsel sneller en beter herstelt

magneetveld in een spoel

Magneetveldtherapie kan worden toegepast met behulp van ‘gewone’, niet bewegende magneten die aangebracht zijn in dekens of bandages. De inwerking hiervan is echter maar heel beperkt.
Veel intensiever en daardoor effectiever is de therapie in vorm van pulserende magneetvelden.

Dierenartsen en fysiotherapeuten passen vaak magneetveldtherapie toe in hun praktijk. Maar ook ruiters en eigenaren  kunnen zelf veel met deze vorm van therapie doen. Al of niet in overleg met dierenarts of fysiotherapeut.

Pulserende magneetveldtherapie maakt gebruikt van spoelen waardoor een elektrische stroom loopt. Dit veroorzaakt een magnetisch veld. Door deze stroom nu met een bepaalde frequentie van richting te laten veranderen, krijgen we ook een magneetveld dat telkens van richting veranderd, of wel pulseert.

De frequentie van de pulsen is bepalend voor het effect van de therapie.

We kunnen met een lage frequentie pijn en ontstekingen remmen en door het verhogen van de frequentie kunnen we in een later stadium de doorbloeding en de stofwisseling verbeteren. Dit helpt het lichaam sneller te genezen.

Magneetveldtherapie kan daarom bij een groot aantal problemen gebruikt worden, o.a.:

  • Botbeschadigingen en breuken
  • Open wonden en circulatieproblemen
  • Pijnlijke en stijve spieren
  • Peesproblemen en andere zachte weefselproblemen
  • Acute ontstekingen
  • Chronische pijn

Ook als (top)sporter kan je magneetveldtherapie gebruiken om je paard in optimale vorm te houden. Na een zware training of wedstrijd behandel je je paard om te helpen bij het afvoeren van de afvalstoffen. Hierdoor herstelt je paard sneller en heeft hij minder last stijfheid de volgende dag.

Onderstaande warmtebeelden zijn gemaakt van een paard met kissing spines en verkramte lendenspieren. Het paard werd gedurende 40 minuten behandeld op de laagste frequentie (2 Hz). Goed is te zien dat ondanks het feit dat het paard gedurende die tijd met een deken heeft opgestaan de warmte uit de ‘hotspots’ duidelijk verminderd 

kissing spines voor behandeling met pulserend magneetveld therapie
kissing spines na behandeling met pulserend magneetveld therapie

Zelf uitproberen ?

Begin vandaag nog met de huur

Ik gebruik pulserend magneetveldtherapie met regelmaat in de praktijk. En dan leg ik meteen de nadruk op de pulserende magneetveld therapie, want ik weet dat er bijvoorbeeld ook dekens zijn met vaste magneten, maar daar zie ik helemaal geen heil in. Ik gebruik de therapie met name bij aanhechtingsproblemen van de pezen. Ik heb het idee dat het pijnstillend werkt en de genezing bevordert. Maar ook in andere gevallen zoals een hoefbeenfractuur heb ik het gebruikt. Het werkt heel praktisch en de eigenaar kan het zelf ook doen. Daarbij behandel ik veel sportpaarden die je niet zomaar alles mag geven. Dit kan een mooie ondersteuning zijn in de sport om kleine pijntjes te verhelpen. In de revalidatie komen met regelmaat allerlei apparaten voorbij die goed zouden werken. Veel daarvan verdwijnen ook weer snel. Deze therapie gebruik ik echter al meer dan tien jaar en ik blijf er steeds bij terug komen. Dat zegt genoeg.

Leendert-Jan Hofland
Leendert-Jan Hofland

DAP Bodegraven

Meer achtergrond informatie over pulserend magneetveldtherapie

Video afspelen
Video afspelen
Video afspelen
Video afspelen
%d bloggers liken dit: