fbpx
06-53737071info@magnacare.nlHaagwinde 11, Puttershoek
MagnaCare Therapieën

Lasertherapie voor wonden en zachte weefsel problemen

mok kan goed behandeld worden met lasertherapie
mok en andere wonden kunnen goed behandeld worden met lasertherapie

Wonden

Paarden kunnen de gekste dingen uithalen en voor dat je het weet staan ze in één keer met een flinke wond. Misschien dat de wond gehecht kan worden, maar je bent toch bang voor littekens. 

Lasertherapie kan heel goed worden ingezet bij het behandelen van wonden. De wond zal sneller dichtgroeien waardoor de kans op littekenweefsel veel kleiner is.

Naast ‘gewone’ wonden kan lasertherapie ook goed ingezet worden bij het herstel van mondhoeken.

Maar lasertherapie kan meer als alleen wonden snel laten herstellen. Al het zachte weefsel reageert op lasertherapie en kan je sneller laten herstellen. 

Er zijn inmiddels vele soorten lasers omloop, Van hele zwakke, tot hele sterke. Voor de behandeling van wonden en zacht weefsel kan het beste gewerkt worden met een medium klasse laser. Deze kan geen schade aan het weefsel veroorzaken en heeft wel voldoende energie om ver genoeg in het weefsel door te dringen om door invloed te hebben op de cellen.

 

Ook pezen worden heel veel, met succes behandeld met lasertherapie. Onderstaande beelden zijn van een pees voor en na 6 weken behandeling met lasertherapie. 

echo voor lasertherapie
echo na lasertherapie

Er zijn vijf belangrijke invloeden van laserlicht op weefsels die duidelijk maken waarom en hoe laserlicht een invloed kan hebben op weefsel. Ze helpen je te begrijpen wat je doet bij het gebruik van een laser:

Lasertherapie zorgt voor een versneld herstel van het weefsel

In de plantencel wordt zonlicht omgezet in chemische energie door het proces wat we kennen als fotosynthese. Hierbij maken planten voedsel uit kooldioxide en water. Lichtenergie van de zon is een essentieel bestanddeel in dit proces. Bijna iedereen kent de fotosynthese. Laserlicht heeft in een dierlijke cel ongeveer dezelfde werking als zonlicht in een plantencel. Het zorgt voor de omzetting van lichtenergie in chemische energie.

Deze omzetting gebeurd doordat de lichtfotonen van de laser diep doordringen in het weefsel. Ze leveren daar de energie voor de vorming van Adenosine Triphosphaat (ATP). ATP is een molecuul dat belangrijk is om in de cel energie van de ene plaats naar de andere te transporteren. 

Toename van ATP door het laserlicht verhoogt de voor de cel beschikbare energie. Hierdoor kan de cel sneller voedingsstoffen op nemen en afvalproducten sneller afscheiden. Daarom worden door de blootstelling aan laserlicht de cellen van de pezen, banden en spieren veel sneller gerepareerd . Hoeveel sneller? Een goede vuistregel is dat, als de overige factoren, zoals rust, voeding, training, etc. gelijk blijven, de genezingsperiode tot een derde van de tijd wordt teruggebracht.

Snelle vorming van Collageen onder invloed van laserlicht

Collageen is het meest voorkomende eiwit is het lichaam.  Ongeveer 80% van het lichaam bestaat uit dit belangrijke vezelige eiwit. Het lichaam bestaat uit verschillende typen weefsels. Hiervan is bindweefsel het meest verspreide. 

In het bindweefsel produceren fibroblasten de basissubstantie en weefselvezels. De extra energie die geleverd wordt door het laserlicht, wordt door de fibroblasten gebruikt om meer collageen te produceren. Collageen is het essentiële eiwit wat nodig is bij het vervangen van oud weefsel of bij het repareren van weefselbeschadigingen.

Het duidelijkste voorbeeld van collageen is de heldere, plakkerige substantie die te zien is langs de randen van open wonden. Wonden helen heel snel onder invloed van laserlicht. Hierdoor wordt er ook minder litteken weefsel gevormd als er laserlicht wordt gebruikt bij de wondheling.

Laserlicht heeft gunstige effecten op zenuwcellen en de productie van ß-endorfine

Laserlicht heeft een groot effect op zenuwcellen bij het blokkeren van de pijnprikkel, die deze cellen aan de hersenen zenden. Onderzoeken hebben aangetoond dat laserlicht  het potentiaalverschil tussen de beide zijde van de celmembraan doet toenemen. Hierdoor komt het verder bij de drempelwaarde vandaan te liggen, waardoor de gevoeligheid van de zenuwuiteinden minder wordt. (er zijn meer prikkels nodig voordat er een (pijn)prikkel aan de hersenen wordt gestuurd.

Een minder goed begrepen pijnblokkade wordt gevormd door de productie van grote hoeveelheden pijnstillende chemicaliën zoals endorfine en enkefeline door de hersenen, de bijnieren en andere gebieden als gevolg van blootstelling aan het laserlicht.

Lasertherapie veroorzaakt een verhoogde activiteit van het lymfestelsel en vermindering van zwellingen

Iedereen wil de zwellingen (in de benen van een paard) verminderen. Het probleem is dat de bloedvaten in een been slechts in staat zijn één component van de zwelling te verwijderen. Ze kunnen het water verwijderen, maar niet de vuile eiwit oplossing dat er ook zit. 

Als je een behandelingswijze neemt waarbij je de bloedsomloop doet toenemen, heb je slechts een deel van het probleem opgelost. Het lymfestelsel is nodig om de vuile eiwitten uit de zwelling te verwijderen. Onderzoeken met laser in 1987 en begin 1988 toonden aan dat laserlicht in staat is capaciteit van het lymfestelsel in het blootgestelde gebied te verdubbelen. Op deze manier kunnen de afvalproducten snel worden verwijderd.

Een ander belangrijk aspect van het onderzoek toonde aan dat laserlicht in staat was het lymfestelsel in de onmiddellijke omgeving ‘perfect’ te herstellen, zonder lekkage en zonder complex vatenstelsel. Bij de normale regeneratie van het lymfestelsel zijn de vaten vaak lek en is het stelsel complex en verwarrend. Hierdoor ontstaat de tendens opnieuw hetzelfde probleem in hetzelfde gebied te krijgen.

Lasertherapie zorgt voor vorming van nieuwe haarvaten en een toegenomen circulatie

Vele behandelingsmethoden verhogen de bloedcirculatie. Er is aangetoond dat laserlicht dit extreem goed doet, hier bestaat geen enkele twijfel over. Maar wat niet algemeen bekend is, is dat het ook de vorming van nieuwe bloedvaten in het beschadigde weefsel stimuleert. Dankzij de vorming van deze nieuwe haarvaatjes wordt het genezingsproces bevorderd, sluiten wonden sneller en vermindert littekenweefsel .

Onderstaande foto’s zijn gemaakt voor en nar een periode van 5 dagen behandeling met lasertherapie.

wond voor behandeling met lasertherapie
wond voor behandeling met lasertherapie
wond na behandeling met lasertherapie
wond na behandeling met lasertherapie

Centurion Laser Shower

De Centurion Laser Shower werkt door het uitzenden van een continue golf van laser licht op meerdere frequenties. Hierdoor kunnen veel verschillende problemen variërend van oppervlakkige verwondingen tot dieper liggende problemen in zacht weefsel. (zoals pezen)

Het is niet nodig een specifieke frequentie voor een bepaald probleem te moeten zoeken – zoals dit het geval was bij oudere machines. Onderzoek heeft aangetoond dat het laserlicht het beste doordringt bij gebruik van laserdiodes met een golflengte van 785 nm. Dit verhoogt de effectieve gemiddelde energie gericht op het verwonde gebied en zorgt voor een betere doordringing van het laserlicht.

De Centurion Laser Shower werkt op batterijen. Compleet opgeladen zal de eenheid gedurende tien uur gebruikt kunnen worden. De bijgeleverde lader moet dan aan de eenheid worden aangesloten en kan ‘s nachts worden opgeladen zodat het ‘s ochtends weer klaar voor gebruik is.

Kenmerken Centurion Laser Shower:

 • Zichtbaar infrarood licht                                                                  
 • Multi-frequentie spectrum
 • Voorgeprogrammeerde frequentie spreiding van 20 tot 20.000 Hz
 • 785 nanometer golflengte
 • Continue golf voor een hogere gemiddelde sterkte
 • Groothoek applicator (7 diodes)
 • Punt applicator
 • Acupunctuur pointfinder (optioneel)
 • Ingebouwde instelbare digitale timer  

De groothoek kop zendt laser licht uit met een golflengte van 785 nm uit zeven laser diodes en wordt gebruikt voor behandeling van grote gebieden.

De puntkop zendt laser licht uit met een golflengte van 785 nm uit één enkele laser diode. Deze wordt gebruikt voor behandeling van kleine gebieden en om acupunctuur punten te stimuleren. 

In plaats van de normale punt applicator kan ook een punt applicator met acupunctuur puntzoeker gebruikt worden. Deze applicator geeft in de automatische stand aan waar een acupunctuurpunt zich bevindt en start vervolgens zelf de behandeling.

De centurion Laser Shower wordt geleverd met:

1. Draagtas
2. Een laser generator eenheid
3. Twee applicatoren

Technische gegevens:

Aluminium Galium Arsenide Laser 10 Watt
Piekvermogen 9.4 MW
Gemiddeld vermogen 4.7 MW
Timer 1 – 15 min
Afmetingen – 45,7 x 40,6 x 33 cm
Gewicht: 4,5 kg

medium power laser
Lasertherapie voor behandeling van zachte weefsels zoals pezen, banden en spieren en voor wondbehandeling

Zelf uitproberen?

Nieuwsgierig geworden naar de invloed van lasertherapie op de blessure bij jouw paard? Begin dan vandaag nog met de huur en ervaar het zelf. Kopen kan natuurlijk ook We verrekenen altijd de eerste drie maanden huur met de verkoopprijs. Op deze manier kan je zonder extra kosten en zonder dat je gelijk een grote beslissing moet nemen, zelf ervaren hoe de laser bevalt.

Zelf uitproberen ?

Begin vandaag nog met de huur van de laser

In de nieuwsbrief van dierenkliniek Bodegraven kwamen we het volgende tegen:

Lasertherapie

Paarden kunnen soms een beetje onbehouwen zijn en zichzelf in een fractie van een seconde ernstig verwonden. Gelukkig hebben onze dierenartsen voldoende kennis en ervaring in huis om dit zo goed als mogelijk te herstellen. Soms wordt hierbij gebruik gemaakt van lasertherapie.

De lasertherapie wordt met name gebruikt bij grote wonden of wonden die langzaam genezen. Hierbij kan ook gedacht worden aan kloofjes in kootholtes of mondhoeken, die normaal gesproken zeer moeizaam tot niet genezen.

Met de lasertherapie wordt de bloedtoevoer naar het beschadigde weefsel verhoogd, groeifactoren worden geactiveerd en bacteriën gedood. Zwelling en de vorming van hypergranulatieweefsel worden tot een minimum beperkt. De wondgenezing gaat twee tot drie keer zo snel als normaal. Dit scheelt niet alleen in kosten van verbandmateriaal en medicijnen, maar het paard kan ook eerder in gebruik genomen worden. Kortom de laser stimuleert het natuurlijke genezingsproces.

Lasertherapie heeft al enige bekendheid onder de paardenmensen. Een aantal dierfysiotherapeuten maken gebruik van een laser voor de behandeling van spierblessures. Wij gebruiken de laser met name voor wondgenezing en een kortere behandeltijd nodig hebben.

wond voor gebruik van lasertherapie bij dap bodegraven
wond voor gebruik van lasertherapie bij dap bodegraven
wond na gebruik van lasertherapie bij dap bodegraven
wond na gebruik van lasertherapie bij dap bodegraven

Boeken over Lasertherapie

Om beter met de laser te kunnen werken zijn er in samenwerking met Anja Füchtenbusch boeken ontwikkeld waarin de algemene behandelwijze met een laser wordt beschreven en waarin er dieper wordt ingegaan op behandeling van diverse problemen. De behandelwijzen die beschreven worden zijn zowel voor gebruik van de douchekop voor de locale behandeling als voor acupunctuur met de puntlaser.

De boeken zijn er in het engels en duits.

Er zijn drie versies:

 • paarden
 • mensen
 • honden en katten
Bestel ze in de webshop
boeken over lasertherapie
boeken over lasertherapie
boeken over lasertherapie
boeken over lasertherapie

Ervaringen van gebruikers van de Centurion Laser

Prijzen

Laser huren

voor een kort probleem of om uit te proberen
350 per maand
 • inclusief BTW
 • voor een kortdurend letsel
 • om eerst uit te proberen
 • de eerste 3 maanden huur worden verrekend met de aanschaf
start vandaag

Laser met pointzoeker huren

als je hem ook voor acupunctuur wilt gebruiken
425 per maand
 • inclusief BTW
 • om uit te proberen
 • ook voor acupunctuur
 • de eerste 3 maanden huur worden verrekend met de aanschaf
start vandaag