luchtweg

De Centurion Transpirator bij luchtwegproblemen bij het paard

longen met vertakkingen en longblaasjes

Naast kreupelheid zijn waarschijnlijk luchtwegproblemen het vaakst voorkomend probleem bij het paard.

Elk paard hoest wel eens, bijvoorbeeld bij het aandraven. Een veelgehoorde opmerking daarbij is, dat hij het altijd doet en dat het normaal is. Hoesten is echter een reactie op irritatie van de luchtwegen veelal als gevolg van stof, allergie of als gevolg van besmetting met virussen/ bacteriën.

Het hoesten kan zowel acuut als chronisch zijn. Bij  acute luchtwegproblemen is er meestal sprake van een infectie. De geraadpleegde dierenarts zal de infectie door middel van medicijnen onder controle trachten te brengen.

Via de neusgaten wordt zuurstofhoudende lucht ingeademd. Deze lucht komt via de neusholte, keel en luchtpijp in de longen terecht. De luchtpijp vertakt zich daar in bronchiën. De bronchien vertakken zich steeds verder. Eerst zijn het nog buisjes met kraakbeen er omheen en uiteindelijk vertakken ze zich in buisjes zonder kraakbeen, die door spieren worden opengehouden (bronchiolen). De bronchiolen monden uiteindelijk uit in longblaasjes. In de longblaasjes vindt er gaswisseling plaats; zuurstof gaat het lichaam in en afvalgassen verlaten het lichaam.

De luchtwegen zijn voorzien van trilhaarcellen en slijmproducerende cellen. Deze houden de longen normaal gesproken schoon. Het slijm neemt het binnengekomen stof en/of de ziekteverwekkers op en de trilharen werken deze vervolgens naar buiten.

Door het inademen van stofdeeltjes en/of door een infectie kunnen de luchtwegen geïrriteerd raken. Op dat moment wordt meer slijm aangemaakt. De trilhaarcellen voeren het overmatig slijm af. Dit kan leiden tot neusuitvloeiing en/of hoest.

Wanneer de luchtwegen lang geirriteerd blijven, kan er een overgevoeligheid voor normale stofdeeltjes ontstaat, waardoor een (stof) allergie ontstaat. Door de irritatie wordt er nog meer slijm aangemaakt en kunnen de luchtwegen vernauwd worden.

Het taaie slijm kan vaak moeilijk worden opgehoest en blijft in de longen achter.

Daarnaast wordt door het slijm wordt de uitademing moeilijker en kunnen de longblaasjes overvol raken en uiteindelijk zelfs knappen. Deze zijn dan onherstelbaar beschadigd en er ontstaat littekenweefsel waardoor de longen hun elasticiteit gaan verliezen. Uiteindelijk zal dit tot steeds meer longproblemen gaan leiden.

Het is belangrijk om bij ieder hoestje attent te zijn en een acute luchtweg infectie zo snel mogelijk te bestrijden. Dit natuurlijk in overleg met de dierenarts en met ondersteuning van medicijnen.

Daarnaast kan de Transpirator ingezet worden als extra ondersteuning in de therapie.

Bijvoorbeeld wanneer de medicijnen niet voldoende aanslaan, het paard blijft hoesten of het benauwd blijft. Ook wanneer er inmiddels sprake is van een chronisch luchtwegprobleem, dan kan de Transpirator uitkomst brengen.

gebruik transpirator bij hoestend paard

De Transpirator is een soort stoommachine voor paarden. Uit de transpirator komt waterdamp met een temperatuur, die iets boven lichaamstemperatuur ligt. De stoom/waterdeeltjes zijn minuscuul en kunnen daarom tot in de kleinste longblaasjes komen. De damp condenseert op de wand van de luchtwegen, waardoor het slijm wordt verdund. Dit verdunde slijm kan vervolgens, samen met eventueel aanwezige bacteriën gemakkelijker door de trilhaartjes worden afgevoerd.

Door het afvoeren van het slijm wordt de irritatie van de luchtwegen minder en zal de productie van slijm afnemen. Op die manier ontstaat er weer een spiraalwerking de goede kant op en zo is het mogelijk luchtwegproblemen op te lossen met alleen water. In de meeste gevallen is het voldoende de transpirator  in een kuur van een maand te gebruiken.

Natuurlijk is het zo, dat als een paard een (stof)allergie heeft, deze niet verdwijnt door gebruik van de transpirator. Er zullen daarnaast maatregelen moeten worden genomen om de stalhygiëne te optimaliseren voor het betreffende paard. Maar doordat de transpirator het slijm verdund en makkelijker laat afvoeren, komen de luchtwegen weer tot rust en is er langdurig een minder heftige reactie op de deeltjes die de allergie veroorzaken. Vaak is het zo, dat, door een kuur van een maand, paarden met een al langere tijd bestaande allergie, duidelijk minder last hebben van luchtwegproblemen.

.