magneetveldmagneetveld hondmagneetveld mensmagneetveld-paard

Artrose en pulserend magneetveld therapie

artrose is heel goed te behandelen met pemf therapie

Wij krijgen veel vragen over de behandeling van artrose bij paarden en honden, maar ook steeds meer mensen willen weten of zij voor zichzelf pulserend magneetveld therapie kunnen toepassen omdat ze last hebben van artrose.

Bij artrose verslechtert de kwaliteit van het gewrichtskraakbeen. Soms verdwijnt het kraakbeen zelfs helemaal. Daarnaast wordt de kwaliteit van de gewrichtsvloeistof minder. Daardoor kunnen de botten over elkaar schuren. Dit veroorzaakt veel pijn. Het kraakbeen kan slechts minimaal herstellen. Als er eenmaal een beschadiging is ontstaan, slijt het kraakbeen meestal sneller als dat het kan herstellen.

De artrose/slijtage begint met kleine beschadigingen. Hierdoor ontstaat er een ontsteking in het gewricht. Door de ontsteking wordt de gewrichtsvloeistof wateriger en neemt de hoeveelheid toe. Dit is vaak te zien als overvulling van het gewricht. Hierdoor glijdt het kraakbeen weer minder soepel langs elkaar, dit geeft weer meer beschadigingen en zo kom je in een vicieuze cirkel.

Pulserend magneetveld therapie kan hier op verschillende manieren bij helpen. Als eerste gebruiken we de magneetveld therapie op de laagste stand. Deze stand is pijnstillend en ontstekingsremmend.

Op het moment dat het ontstekingsproces wat minder is, kan de therapie gebruikt worden om de doorbloeding en de stofwisseling te verbeteren. Hierdoor kan het weefsel gaan herstellen. Vaak zien we dan wel dat de gewrichtsvloeistof weer beter van kwaliteit wordt, maar meestal zie je geen herstel van het kraakbeen, omdat dit zelfs met magneetveld therapie zo langzaam gaat, dat het sneller afbreekt dan dat het aangroeit.

Toch merken we dat zowel mens als dier baat heeft bij pulserend magneetveld therapie bij artrose. De pijn wordt duidelijk minder en het bewegen gaat soepeler. Het betekent wel, dat de therapie blijvend moet worden toegepast. Vaak combineren we dan de therapie op de laagste stand voor de ontsteking te remmen met de stand om de doorbloeding te verbeteren.

Bij mens en hond gebruiken we dan meestal ’s morgens de hoge stand om de doorbloeding te verbeteren na een nacht stil liggen. Daardoor is snel merkbaar, dat het bewegen makkelijker gaat.

’s Avonds wordt dan de lage stand gebruikt om het lichaam weer tot rust te brengen en de door het bewegen geactiveerde ontsteking weer te kalmeren. Een mooie bijwerking is dat door de lage stand ’s avonds te gebruiken er vaak ook beter geslapen kan worden.

Bij paarden doen we iets vergelijkbaars, maar als het paard nog gereden wordt, is het goed om dit principe rond het rijden te doen. Dus voor het rijden op de hoogste stand om de doorbloeding te verbeteren en na het rijden op de laagste stand om het ontstekingsproces weer te verminderen.

minipulse pulserend magneetveld therapie voor beenproblemen
Minipulse pulserend magneetveld therapie ook voor humaan gebruik
Minipulse magneetveld therapie ook voor gebruik bij een hond

Afhankelijk van de plaats waar de artrose zit kunnen verschillende versies van de magneetveldtherapie apparatuur gebruikt worden. Zoals bijvoorbeeld de Minipulse die zowel voor mens, paard en hond ingezet kan worden.